De Lammerentoer: Kritische Expressie

Reflectie op Kleinkunst

19-02-2012

 

Gisteren keek ik naar de Lammerentoer: een act van kleinkunst-studenten en een begenadigd pianist. De vijf die de show maakten hadden een uitingsvorm gevonden voor zaken die mij bezighouden, maar die ik nooit zo mooi heb kunnen vertalen. Zij deden dat dus wel. Het was als een eerste stap in het temperen van de ijzige wind van onverdraagzaamheid die over de volgevreten westerse wereld raast. Ik zag een wervelende show die al haar energie richtte op harmonie en sociaal optimisme. En dat laatste is er over het algemeen niet bij. Mensen praten zichzelf momenteel het liefst een recessie aan. Wat er werkelijk gebeurt, is dat het volk bang is in te moeten boeten op welvaart die sinds jaar en dag fundamenteel tekort doet aan de rest van de planeet. Aanhangers van Rutte I sidderen bij de gedachte hun biefstukje in te moeten leveren voor gehakt, terwijl een koe niets te kiezen heeft.

Ondanks felle lichtreclames, spectaculair technisch vernuft en een ongeremde welvaart kan eigenheid en creativiteit geen kant meer op in de wereld van sociale media, die tandenloze pudding maakt van eenieder die er zich vrijwillig voor aanmeldt. Dit zag ik de lammeren vertellen. Individuen in mijn wereld trainen zich op prestigieuze wijze in het volgen van succesprotocollen. Zonder tomeloze inspanning en ambitie kun je belangstelling, centen en succes hoegenaamd vergeten, terwijl affectie en toegenegenheid definitief uit de zielen verdwijnt. We worden geprogrammeerd tot een wandelend algoritme dat is ingesteld op het verkrijgen van zoveel mogelijk welvaart. Hoogopgeleiden willen er vooral veel status en aanzien bij. Skills is het toverwoord, terwijl het vak verdwijnt. Contrair aan de drang tot ontwikkeling, zijn onze motieven conservatief en besmet met valse gevoelens van eigenwaarde.

Ik vraag me af hoe ikzelf verder moet. Hoe meer ik mij stort op dingen die mijn persoon niet passen, hoe meer ik mij af wil zetten van mijn gelijken. Als de wereld zoveel vraagt, maar zo weinig warmte geeft, waarvoor doet iedereen het dan eigenlijk? Diep van binnen ben ik blij dat ik in elk geval niet alleen sta.

Lang leve de Lammerentoer.Het Ijsmeisje

De winter van 2012

14-02-2012

 

Aan de voet van een molen bij Noordeloos schaatst een meisje.
Sierlijk, maar pretentieloos,
zoals Holland zichzelf het liefste kent.

 

La Defence en de Citadel

Een fotoserie over Flevo-architectuur

06-02-2012


Inderdaad, de bestemming is Almere. Daar bracht ik een bezoek aan kantoorgebouw La Defence van UN Studio (verder bekend van o.a. de Erasmusbrug) en aan de Citadel, het nieuwe winkelhart door Christian de Portzamparc. Eventueel geinig tevoren te vermelden, is dat beide projecten eigenlijk grote gelijkenissen vertonen. Hoewel La Defence wordt bezet door de Belastingdienst en UVW (zo ongeveer de meest in zichzelf gekeerde instellingen van de planeet), heeft het een structuur die Portzamparc zou kunnen verkopen als "Open Block" en die ook is toegepast op de Citadel. Een open block is als een opengebroken gesloten bouwblok, waar de nieuwe afzonderlijke gebouwen een sterkere eigen identiteit kunnen aannemen. Ideaal dus voor een dergelijk nieuw winkelgebied. Portzamparc's ideologische grondslag bleef echter vooral zichtbaar in de plattegrond. En daar komt de overlap met La Defence om de hoek kijken. Beiden hebben een rechtlijnige contour, die - met respect voor de grootse visie van de betrokken architecten - ogenschijnlijk willekeurig lijkt te zijn voorzien van doorgangen. Daarbinnen ontstaat vervolgens een labyrinth waarvan de wanden zijn voorzien met een specifiek type beplating. Bij UN Studio's gebouw zijn dat die LSD-panelen, bij de ander zijn platen met een grove textuur gebruikt, om een "uitgehakte berg" te suggereren. (Ik heb 't hem zelf horen vertellen.) Ook zijn beide projecten verhoogd van de grond. De rest zal worden verteld met behulp van foto's.

Klik op de onderstaande afbeelding om de serie in hoge resolutie te zien.
Kerstwens

En een gelukkig 2012

20-12-2011

 


 

Why 2078

25-10-2011

 Fietsende hangjeugd onethischer dan ooit

Abracadabaret

26-09-2011

Hangjeugd wordt doorgaans in groepen gezien. De trend van het moment is echter dat hangjongeren steeds vaker solo op pad gaat om zo hun onvrede en wrevel naar de buitenwereld te ventileren. Neem nou Lisa, de fietsende hangjongere.

 

 

 

De Duitsers kappen ermee, ├╝berhaupt

03-08-2011

 

Groot nieuws in het FD! De Duitsers kappen ermee! Klik op de afbeelding om het artikel te vergroten in een nieuw venster.


duitserskappen

 

 

Milch


03-02-2011 

Sire komt met wat we allemaal al wisten...

04-01-2011

 

Grind

Weihnachtswunsch

20-12-2010

 

kerst

More Space for the Big Apple

01-11-2010

 

 

Gelukswens aan Lisanne

28-09-2010


 

Follow AyeltContact

mail@ayelt.nl
+31628497225
skype: ayelta